Glöggbellini

Glöggbellini

Glöggbellini

Nyårsafton. Förväntan och möjligheten att kasta sina sorger ut från balkongen. Ikväll står vi högst upp på berget och blickar ut över fyrverkerierna. Men innan tolvslaget och innan den långa middagen är det dags för en fördrink. Jag vill tipsa om ett recept som jag hittade in en dagstidning för något år sedan. Det har sedan förfinats och till i år fulländats. Så gott och så vacker är den vår lilla glöggbellini.

Ingredienser

Rödfruktig Barott Spumante Brut av druvan Freisa, hemgjord glögg på Barbera d’Asti och en skvätt pressad blodapelsin.

Ingrediens nummer är är en trea glögg(ja, 3 centiliter alltså). Vi förordar vår fantastiska glögg på Barbera d’Asti men om ni har lite ont om tid så funkar det med köpeglöggen också.

Ingrediens nummer två är Barott Spumante som görs på den ”bortglömda” druvan Freisa från Barolo. Ett gott sidoprojekt av vinmakaren Stefano Cagliero som visade sig bli en succé. Tidigare sålde han sin Freisa men nu låter han istället smakerna av röda bär bubbla ihop till en fantastisk Spumante. Lite drygt 1000 flaskor per år blir det än så länge. Vinet görs enligt Martinotti metoden och jäser i ståltank. Stefanos twist, förutom Freisa, är låta druvorna jäsa med lite längre vilket bevarar mer av druvans karaktär.

Slutligen behövs en halv blodapelsin per glas. Ett tips är att först skära ut en skiva apelsin för garnering av glasen.

Mix and match

Börja med trean glögg, fyll sedan på med Barott till du når rätt serveringsnivå i glasen. Drinkglas eller cocktailglas funkar fint. Jag vill dock avråda från ölglas då det blir väldigt mycket bubbel i förhållande till glögg. Slutligen är det dags att hälla över den pressade blodapelsinen. Servera gärna direkt så att den nypressade och friska känslan sticker till i näsan. Undvik isbitar för det blaskar bara ut de underbara smakerna. Vill ni drinken riktigt kall rekommenderar jag istället glöggen i frysen och blodapelsinen i kylskåpet ett par timmar innan.

Gott Nytt År önskar Vinonista!