Cantina Valle Isarco

Cantina Valle Isarco

Valet av Cantina Valle Isarco var enkelt. På en vinmässa i Bologna satt jag näsan i glaset och hela kroppen fylldes av lycka. Jag har letat en producent i Syd-Tirol så länge men utan att hitta de där exceptionella dofterna. Jag blundade och bara njöt. JA, tänkte jag, där satt den. Men riktigt så enkelt är det såklart inte. Jag och producenten ska trivas ihop och slutligen komma överens om ett pris som ni som kunder tycker är rätt. Här klickar vi i alla boxar.

Cantina Valle Isarco är Alto Adiges yngsta vinframställning kooperativ och grundades av 24 vinodlare 1961. Idag levererar 135 vinodlare sina druvor och anförtror dem till sina vinmakare.

Cantina Valle Isarco ligger i Italiens nordligaste vinregion och här odlar man vindruvor upp till 1000 meters höjd. Glaciärer på omgivande bergstopparna blandat med rundade kullarna i ett medelhavsliknande landskap. Vindruvor av extraordinär kvalitet som mognar på branta sluttningar för att bli ojämförligt fina viner. Rötterna av vinstockarna når djupt ner i jorden där dem dricker mineraler och näringsämnen som ger vinerna sin typiska doft och smak.

Områdes lätta och grusiga jordar, de många dagarna av solljus och den optimala fördelningen av regn ger idealiska förhållandena för odling av vita druvor. Det är därför som vinodlarna i kooperativet Valle Isarco har specialiserat sig på vita viner med unik smak.

Vinerna

Inledningsvis väljer vi att ta in Kerner och Sauvignon Blanc. Den speciella aromen, de förföriska dofterna, mineraliteten och den eleganta karaktären är anledningen till att Valle Isarco är kända i Italien och snart även i Sverige. Dem gör inte många röda viner men jag fastnade direkt för en härligt kryddig och förhållandevis robust Lagrein.

Historia

Valle Isarco har en extremt gammal vintradition. De tidigaste bevisen datum är tillbaka till 500 f.Kr. och består av druvkärnor och redskap för vinproduktion. Och tidigt på medeltiden skrev poeter om viner som producerats i området. Från slutet av 1800-talet till slutet av andra världskriget var vinframställning i Valle Isarco nästan övergiven. Det var först vid grundandet av Cantina Valle Isarco som 1961 historien om vinframställning i dalen började igen.