Lyxig glögg

Lyxig glögg

Lyxig glögg

Lyxig glögg är inte svårt men väldigt stämningsfullt och göra. Den hemgjorda glöggen är för mig lika viktig som hembakta lussekatter och egenhändigt rullade köttbullar på julbordet. Många köper tyvärr ledsam glögg gjord på dåligt vin med massor av socker och allsköns andra smaktillsatser. Att välja kryddor och göra den hemkokta kryddbasen är steg 1. Jag har efter otaliga år av blandande kommit fram till att just min hemkokta kryddblandning är otroligt trevlig.

Receptet

Ställe en kastrull med 2,5 deciliter vatten på spisen. Lägg sedan i 2 teskedar kardemumma korn i morteln och stöt dem grovt så att dofterna kommer fram. Strö sedan ner kardemumman i kastrullen. Kanel har också en given plats med det räcker med 1 hel bit. Risken är annars att den tar överhanden. Ner i kastrullen släpper du 7 stycken nejlikor och slutligen lite färsk ingefära. Använd en hederlig gammal potatisskalare för att skära ingefäran och stanna vid 5 skivor i kastrullen. Slutligen ska 1 deciliter råsocker ner i kastrullen. Slå sedan på spisen och låt kryddblandningen koka upp under omröring så att sockret löser sig. Låt det stå och småputtra under lock en halvtimme. Köket kommer nu att fyllas med fantastiska dofter och du har god tid att ta dig ner till vinkällaren.

Vinet

Väl i vinkällaren är valet för mig enkelt. En flaska Barbera d’Asti från Cascina Vigna. Ett otroligt fruktigt vin som har låg strävhet är perfekt för att göra riktigt lyxig glögg. Vänta dock med att öppna vinet förrän i sista sekunden. Anledningen till det är att du inte vill påbörja oxideringen av vinet.

Finishen

Efter en halvtimme är din hemkokta kryddbas färdigt och behöver kylas ned. Ställa ut den i snön eller ge den härligt isbad. Sen är det dags att blanda och här kommer också tycke och smak in i bilden. Jag börjar med att hälla ner vinet i en vacker liters flaskan. Sen finns det 2,5 deciliter kvar. Inte allt för sällan så har kryddbasen reducerats ner under 2,5 deciliter. Du måste fylla flaskan ända upp till korken så här ställs du inför ett val:

1. Fyll på med okryddat brännvin. X. Öppna en flaska Barbera d’Asti till och fyll ända upp. 2. Tärna fikon och stoppa ner tills glöggen når flaskans topp.

Inget är fel och jag väljer olika beroende på när glöggen ska drickas. Ett ger mer hetta och är perfekt för skidturen. Kryss ger en mer sofistikerad glögg som görs sig fint som måltidsdryck. Två mer klassisk och passar perfekt till pepparkakor och ostar. När du gjort ditt val ska glöggen få dra ett dygn och sen är den redo att värmas.

God Jul önskar Vinonista!