Helstekt fläskkarré

Helstekt fläskkarré

Helstekt fläskkarré

Marinera för middag vid lunch

Dags för helstekt fläskkarré, se till att du kryddar ett par timmar innan och låt det dra i marinaden. Bind ihop fläskkarrén om den inte är hel. Sen blandar du olivolja, salt, vitlök, rosmarin och riven citron i en påse. Lägg sedan ner köttet i påsen och blanda gärna runt köttet så marinaden kommer in i överallt. Sen ska de dra och götta in sig.

Bryn köttet i stekpanna så att det får fin stekyta alla sidor. Lägg över köttet i en ungs form och tillsätt en skvätt vitt vin. Fortsätt sedan tillagningen i ugnen på 125 grader. Lite beroende på hur stor karré och vilken form den har så varierar tillagningstiden en del Men snittet är runt 2 timmar för ett kilo.

Förbered grönsakerna

Koka potatisen och morötterna halvvägs. Det låter kanske svårt men ni ser när morötterna börjar mjukna och kan peta i potatisen. Skär dem i små bitar och lägg åt sidan. Zucchini och rödlöken tillagas snabbare i ugnen så därför är det bra att ge potatisen och morötterna lite försprång. Skär även dem i små bitar. Halvera vitlöksklyftor och bland med svarta oliver. Slutligen ringlar ni på rikligt med olivolja och snåla inte på saltet. Vänd rund några gånger och invänta sedan att fläskkarrén blir klar. Det gör inget om de får stå en stund. De blir snare godare.

Sista kvarten

När innertemperaturen i fläskkarrén nått 70 grader är det färdig. Ta ut den och täck den med aluminiumfolie.

Brassa sedan upp ugnen på 250 grader och skjutsa in grönsakerna i cirka 15 minuter.

Skyn runt omkring kan räcka som sås för italienare men svensken vill gärna något mer. Om så är fallet. Fräs en lök i en liten panna, tillsätt sedan skyn och en burk krossade tomater. Koka medan sedan det försiktigt under tiden grönsakerna rostas i ugnen.

Slutligen är det dags att ställa en helstekt fläskkarré på bordet och luta sig tillbaka med ett glas Aglianico del Vulture från SCEG av vinmakaren Elena Fucci. Ett vin som sätter pricken över fläsket.

 

Köttet:

Fläskkarré
Olivolja
Salt
Rosmarin
Vitlök
Citron
Vitt vin

Rostade grönsaker:

Potatis
Morötter
Zucchini
Rödlök
Vitlök
Svarta oliver

Eventuell sås:

En gul lök
En burk krossade tomater