Lilliano Ruspoli
Den första personen som förstod och började nyttja gårdens vinodlingspotential var prinsessan Eleonora Ruspoli Berlingieri som började tappa Lillianos viner 1958. Etiketterna på Lilliano Chianti Classico bär familjerna Ruspoli och Berlingieris vapen.
Gården Tenuta di Lilliano ägs idag av bröderna Giulio och Pietro Ruspoli. Giulios brorson Alessandro representerar gården internationellt och de var genom honom jag första gången provade deras viner.
Lilliano odlar mestadels Sangiovese, men också en liten del andra lokala och internationella druvsorter.
På 1950-talet valde Giulio Gambelli, Sangiovese-guru och en av de stora mästarna på Toscanas druvor, att hjälpa Eleonora Ruspoli Berlingieri för att skapa den första årgången av hennes Chianti Classico. Nuförtiden är agronom Stefano Porcinai ansvarig för att ta hand om vingårdarna medan den prisbelönta oenologen Lorenzo Landi tar hand om vinmakeriet.
Lilliano har två vinkällare. Den äldre källaren under villan som är en del av det ursprungliga Lilliano, där deras Gran Selezione mognar i tonneaux och Super Tuscans i barriques. Den nya delen byggdes 1978 och innehåller bland annat betongtankarna för deras Chianti Classico. Temperaturstyrd jäsning och maceration görs i betongtankarna under cirka 20 dagar beroende på vin.
Terroir
Gården består av tre vingårdar: “Le Piagge”, Sangiovese, söderläge, 300 meter över havet. “Casina Sopra Strada”, Sangiovese och Colorino, öst-sydost, 300 m över havet. “Vigna Catena”, Merlot med syd-sydvästlig exponering, på en höjd av 280 m över havet. Alla vingårdarna är omgivna av skog och den biologiska mångfalden spirar. Av Lillianos 300 hektar är endast 30 vingårdar. Resten är skog och ett fåtal olivlundar.
Inom Chianti Classicos mångsidiga klimat har Lilliano balanserade mikroklimatiska egenskaper, med relativt höga sommartemperaturer och tillräcklig men inte överdriven nederbörd. Merparten av jorden på gården är “alberisk” kalksten, rik på tung sten. Den fördröjer och sakta ner mogningen av druvorna. Den bevarar också deras syra och aromatiska friskhet.
Relativt höga temperaturer och den leriga jorden ger styrka och koncentration, medan kalk och även, men i mindre utsträckning, lera bestämmer dess friskhet. Det ger aromer med toner av viol och färska körsbär och en väl integrerad syra. Dessa egenskaper ger bestående elegans och lång livslängd i deras viner.
Druvornas livfulla smakrikedom är en kombinationen av speciella mikroklimatiska och geologiska egenskaper.
Viner i vårt sortiment för beställning via systembolaget.se
Vinordic silvermedaljören Chianti Classico och deras flaggskepp Chianti Classico Gran Selezione