Mammas tjälknul

Mammas tjälknul

Tjäknul

En norrländska tjälknul har fått sitt namn av att köttet ska vara fryst när det läggs i ugnen. Det steks sedan över natten. Tack vare den långa stektiden i låg värme blir även enklare bitar som bog och ytterlår möra och saftiga, Stef köttet okryddat och lägg det sedan i en kryddad saltlag i 4-5 timmar. Detta är ett utmärkt sätt att steka älg- och nötkött. Hemma i Jämtland var det av förklarliga skäl alltid älg som gällde. Mamma lagade det ganska ofta och det beror säkert på att vissa släktingar jagade älg året runt..

Kött

1 1/2 kg benfritt fryst kött(bog eller ytterlår av älg eller nöt

 

Lagen

1 deciliter kinesiskt mushroom soja

4 deciliter vatten

2 matskedar salt

Några skivade vitlökar

 

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 75 grader. Lägg din tjälknul på galler i en långpanna eller stekpanna. Sätt in det på nedre delen av ugnen.
  2. Stick en köttermometer när köttet är tinat(annars blir det väldigt jobbigt) och var noga med att spetsen ska vara mitt i köttet.
  3. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar.
  4. När termometern visar 60 grader är köttet rätt och vid 70 grader bara rätt rosa. Enligt Mammas anteckning är det 68 grader som gäller.
  5. Koka upp vatten till lagen och blanda i soya, salt och vitlök.
  6. Lägg det varma köttet i plastpåse. Ös i den varma lagen, knyt ihop påsen och låt den stå svalt i 4-5 timmar. Ta sedan upp köttet ur lagen, svep om folie och förvara det i kylskåp. Vill du frysa din färdiga tjälknul igen så går det alldeles utmärkt.
  7. Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng(med fokus på ost och inte grädde), din egna rödvinssås och en oljig sallad.

Vin

Till tjälknulen väljer jag en flaska av världens bästa Montefalco Rosso från familjen Cantina Fratelli Pardi i Umbrien.