Barolo 2016 av Cascina Massara
Druvorna hämtas från tre olika lägen i Barolo som är belägna i Massara och Monvegliero cru. Urvalet av druvor från de olika kullarna har gjorts för att kombinera egenskaperna hos vinrankornas olika lägen. Mjukheten i tanninerna och fruktigheten från Massara och komplexiteten från Monvegliero. Vinet lagras efter vinfieringen 36 månader på 10000 liter stora slavonska ekfat. Sedan tappas det på flaska och flyttar in i vinkällaren hos Gianluca på Cascina Massara. Där har denna Barolo legat i 4 år innan det var dags för avresa till Sverige. Missa heller inte deras vingårdsläge Langhe Nebbiolo.
Färg, doft & smak
Färgen är granatäpple röd med lätt orangea inslag. Doften är underbar och når hela vägen ut i öronen när jag snurrar på kupan och doftar vidare. Rosor i full blom blandas med körsbär, nypon och en fin pepprighet. Smaken är lång och förvånansvärt fruktig för att vara Barolo. Körsbär och röda vinbär blandas finstämda tanniner.
Servering
I och med att denna Barolo har lite mer fruktighet och tonerna av röda bär tycker jag att det är underbart till höstens middagar med vilt. Lite krämigare pastarätter är också en given succé. Serveringstempraturen bör ligga på 18 grader men vinet hänger även med fint upp till 20.
Lagringpotential
Mycket hög. Det här är Nebbiolo från bra lägen med fin jordmån vilket ger druvor av väldigt hög kvalité. Cascina Massara vinmakarie borgar också långlivade viner i vinkällaren.
Omdömen
”Vinimportören Vinonista har snabbt gjort sig ett namn när det gäller italienska kvalitetsviner, ett nog så tufft jobb när konkurrenterna hellre satsat på slätstrukna sötsaker av russintorkade druvor. Sådana hittar du inte i Piemonte, det område som Vinonista gjort till sin hemmaplan.
Namnet, Piemonte, kan översättas med ’landet vid bergens fot’ och i det ligger ett klimat som präglas lika mycket av Medelhavets värme som Alpernas kyla. Där de möts skapas på hösten blöta dimmoln som i sin tur sägs ha gett druvsorten Nebbiolo sitt namn. ’Nebbia’ är nämligen det italienska ordet för detta väderfenomen. Möjligen är det en skröna, men faktum är att Nebbiolo är en druvsort som inte tycks nå samma höjd någon annanstans. Åtminstone har inte jag, trots ett halvsekel i vinbranschen, hittat en enda nebbiolo på annat håll som kunnat mäta sig med originalet. Hur det smakar? Ja, det har du ett utmärkt smakprov här:
Låt mig börja med färgen som är ljusare än de flesta rödviner, ändå en gnistrande rubin med högsta briljans. Vackert så det förslår! Doften är mycket druvtypisk, en kombination av bär, garv- och fruktsyra. Den som är poetiskt lagd kan säkert hitta slånbär, vildhallon, röda krusbär och till och med ett uns av rabarberkompott. Trots den inbillade lätthet som synintrycket ger är smaken packad med frukt och bär som med tiden kommer att kompletteras med läder, tjära och tryffel på gammelvins sätt. Kännetecknande är också den syra doften indikerade och som på tunga och tänder ger saftigheten skärpa och stringens. Lägg därtill en eftersmak som rullar vidare och vidare till nästa tugga och nästa klunk.
Till saken hör att få viner är lika framtidsorienterade som barolo och förr var fem, helst tio år legio för att ens kunna lyfta på korken till allt det goda nebbiolodruvan bär i sitt sköte. Så icke i dagens barolo och där har vi nog skälet till dess nutida status. Exaktare tidpunkt för skörden, noggrannare selektion av druvorna, bättre hygien i källarna och framför allt skickligare hantverk och förbättrad teknik har gett nebbioloviner som lika gärna kan drickas i nu- som i framtid. Visst är det både strävt och syrligt, men det är just detta som – mer än alkoholen – skiljer vin från saft och gör kombinationen med mat till en oförglömlig upplevelse. Kanske är det inget för skonkost, men till smakrika rätter, grytor och långkok, till och med vegetariska kokkonster med sammansatt smak, är detta ett vin med pricken över i!”
Bengt-Göran Kronstam
Single Vineyard Langhe Nebbiolo från vingården Cascina Massara. I Sverige är de kanske mest kända för sin Verduno Pelaverga men det är Nebbiolo som växer på större delen av deras sluttningar. Precis som Gian Carlo och hans son Gianluca lyckas plocka ut det absolut bästa ur druvan Verduno Pelavergas så lyckas de fånga något unikt i Nebbiolon.
I väntan på ett bättre svenskt ord så skriver jag single vineyard. Det betyder att druvorna i vinet kommer från en och samma samma vingård. I detta fall från en odlingslott på en kulle i Neirane, i Verduno, i Barolo. Läget är lite överraskande nordost men jag tror att det har bidragit till det enastående resultatet. Druvorna får inte samma solpåslag och tanninnivåerna blir därför lite lägre. De behöver också mer tid på sig att mogna. Jordmånen är djup lera vilket bidrar till vinets fyllighet. Den ger också druvorna säker och jämn tillgång till vatten.
Gian Carlo och Gianluca gör ett riktigt fint vinhantverk. Druvorna skördas när de är fullt mogna för hand och de genomgår en noggrann selektering. Tillsammans skapar de en underbar Single vineyard Langhe Nebbiolo med en härlig, lite smått vibrerande, Nebbiolo frukt. Vinet lagras ett år på stora ekfat innan det sedan tappas på flaska för vidare lagring i Cascina Massaras vinkällare. Ett år senare är det dags att bege sig till Sverige.
Färg, doft och smak
Granatäpple röd med skimrande orangea inslag. Doften ger näsan en rejäl njutning. Pigg och fruktig Nebbiolo som blommar ut i rosor. Smaken är fyllig, len och underbart lång. Tanninerna finns där men strävheten är fint kontrollerad för att vara så pass ung Nebbiolo.
Servering
Rött kött, vilt och feta ostar. Allra trevligaste upplevelsen hittills i matmatchnings gamet är tillsammans med en älgfärsburgare med fet majonnäs till. Kantarelltoasten med lite tallegio kommer in strax bakom eller så var det kanske lika bra.
Serverings temperatur 18 till 20 grader.
Lagringspotential
Mycket god. Som alltid när det kommer till Nebbiolo från Cascina Massara.
Omdömen
Silvermedalj i Vinordic 2022!
”Den ljusa färgen är lika druvstypisk, briljansen lika tilltalande, doften lika
karaktäristisk och smaken lika särpräglad. På samma sätt är det ett vin som både
smeker och bits, med saftiga bärtoner, en varm eldighet och en lika märkbar
syradominans i frukt och tanniner.
Det är inget vin för nybörjare och heller inget vin
att sippa framför teven. Däremot är det ett vin för goda middagar och goda vänner
och där vinet blir en katalysator för djupa samtal om livet stora frågor och nöjen. Eller
varför inte låta temat för måltiden bli just vinet, hur mycket det kan bidra och berika
samvaron och överlevnaden i dessa dagar när både pandemi, klimat och katastrofer
hotar vårt välstånd. Det finns hopp, jag lovar. Skål för det!”
– Bengt-Göran Kronstam