En flörtig fredagspasta med salsiccia och Barolo

En flörtig fredagspasta med salsiccia och Barolo

En flörtig fredagspasta med Barolo och salsiccia

 

Vem blir inte lycklig av en kärleksfull pasta och ett glas magisk Barolo  parat med en skön Italiensk playlist efter jobbet?

Det här enkla receptet med kittlande sälta lämnar ingen date eller sällskap oberörda… Lättlagat men ändå med känslan av att du ansträngt dig.

Ingredienser

1 liten gul lök

1 selleristjälk

1 morot

Olivolja

500 g salsiccia

1 ½ dl torrt vitt vin

800 g passerade, hela eller krossade tomater

salt

svartpeppar

400 g orecchiette

pecorino eller parmesan

Äntligen fredag, släng på dig förklädet och sätt Etta James eller valfri artist på högsta så kör vi!
Den här rätten slänger jag för kännedom gärna ihop när det ändå råkar finnas just en vitvinsskvätt över hemma. Och korven köper jag gärna nere på Saluhallen, med lokalproducerat i fokus.

Finhacka löken. Fintärna selleri och morot. Fräs lökhacket mjukt i olivolja och fyll köket med förväntans dofter, ställ sedan av innan det tagit färg. Tillsätt sellerin och fräs på några minuter till. Addera morot och fräs ytterligare en handfull minuter.

Ta bort skinnet på korven och skär köttet i större munsbitar.

För övrigt kan det inte nog poängteras i valet av korv: checka alltid av kötthalten innan du slår till!

Fräs korvköttet. Sprinkla ner det vita och låt det koka in. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i 30-40 minuter. Rör omsorgsfullt om då och då. Smaka av med salt och mal över svartpeppar tills du är nöjd, -och fega inte här.

Koka pastan i saltat vatten och häll av. Värm din finaste skål och blanda ner pastan och salsicciasåsen. Riv över en fin bit pecorino eller parmesan över hela härligheten.

Sådär, nu är det bara att tända ljusen och fylla upp glasen.

Vinet tillför verkligen ytterligare en dimension till den här smakexplosionen så dra ut stolen för ditt sällskap och presentera stolt kvällens rätt med tillhörande vin Barolo Cagliero 2007

Buon appetito!

leave a Comment

Your email address will not be published.*